Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia
This text will be replaced

Linkuri utile

Privatization

Centrul de Apel Diaspora moldovenească în Estonia Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Ştiri din Moldova

Miroslav Lajčák: ”OSCE şi Slovacia sunt gata să acorde tot sprijinul necesar în procesul de reglementare transnistreană”

Miroslav Lajčák: ”OSCE şi Slovacia sunt gata să acorde tot sprijinul necesar în procesul de reglementare transnistreană”
18 ianuarie 2019, Chișinău – Avem nevoie de o reglementare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele granițelor recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.  Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, după întrevederea sa cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

În context, Ministrul Miroslav Lajčák a salutat eforturile şi contribuţia Guvernului Republicii Moldova pentru obţinerea unor rezultate reale, care sunt în beneficiul cetățenilor. ”Mă bucur să constat că vedem un proces real şi tangibil - podul este deschis, copii frecventează şcolile cu grafie latină, fermierii îşi prelucrează terenurile din Dubăsari, automobilele circulă cu plăcuţele de înmatriculare neutre. Trebuie să ne folosim de acest „momentum” şi să-l creştem în continuu”, a spus oficialul de la Bratislava.
 
În context, Ministrul slovac al Afacerilor Externe a accentuat că ”avem nevoie de o reglementare, care e bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în graniţele recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. OSCE şi Slovacia, ca ţara care deţine preşedinţia, este gată să acorde tot sprijinul necesar. Am prezentat priorităţile președinției slovace la sfârşitul anului trecut la Viena, iar astăzi sunt la Chişinău, asta arată cât de prioritară este pentru noi Republica Moldova şi procesului de reglementare transnistreană în particular. Vrem să ne focusăm pe aspectul politic, dar şi să ajutăm oamenii afectaţi de conflicte”.  

Referindu-se la alegerile parlamentare din februarie 2019, Miroslav Lajcak a reiterat importanța acestora pentru Republica Moldova, menționând că misiunea de observatori OSCE deja activează în țara noastră.

Apreciind decizia Ministrului Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, de a efectua o vizită la Chișinău în debutul mandatului de președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul Tudor Ulianovschi și-a exprimat încrederea că pe parcursul anului curent, cu eforturile comune, va exista o conlucrare eficientă, bazată pe respect reciproc, în vederea dinamizării dialogului în cadru negocierilor politice și avansării în procesul de reglementare transnistreană.

În cadrul dialogului, șeful diplomației moldovenești a reiterat interesul sporit al autorităților de la Chișinău privind organizarea de către președinția slovacă a unor noi runde de negocieri în formatul „5+2”, în vederea menținerii unei dinamici pozitive asigurate de președințiile OSCE anterioare, accentuând că  Republica Moldova mizează pe suportul Slovaciei în eforturilor sale privind reluarea pe platforma OSCE a discuțiilor privind retragerea trupelor Federației Ruse de pe teritoriul său și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii din zona de securitate în una civilă cu mandat internațional. În context, Ministrul Tudor Ulianovschi s-a referit și la necesitatea efectuării unei inspecții internaționale a depozitului de muniții de la Cobasna, care, în umbra discuțiilor politice, devine un pericol socio-umanitar tot mai mare atât pentru Republica Moldova, cât și statele vecine.

Potrivit Ministrului Ulianovschi, în cadrul discuțiilor au fost abortate subiecte legate de cooperarea bilaterală, dar și despre dialogul între Republica Moldova și UE. „Am menționat că Moldova rămâne deplin angajată pe implementarea agendei europene”, a accentuat Ministrul Tudor Ulianovschi.
 
Video AICI.