Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia
This text will be replaced

Linkuri utile


Centrul de Apel Diaspora moldovenească în Estonia Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Noutăţi ale Ambasadei

Republicii Moldova, reprezentată de către Secretarul General al Ministerului Culturii Andrei Chistol, a participat la Conferința internațională ”Patrimoniul Cultural 3.0: Audiența și accesul în era digitală”

În perioada 12-13 iulie 2017 , Secretarul General al Ministerului Culturii Andrei Chistol, a participat la Conferința internațională ”Patrimoniul Cultural 3.0: Audiența și accesul în era digitală” desfășurată în Estonia, orașul Tartu. Conferința internațională dedicată președinției Estoniei la Consiliul UE a oferit posibilitatea de a atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă instituțiile culturale în era digitală.

În timpul conferinței de două zile, experții europeni din domeniul patrimoniului cultural și reprezentanții țărilor Parteneriatului Estic au avut posibilitatea să discute despre stabilirea unui echilibru între conservarea patrimoniului și respectarea evoluțiilor digitale. În discursul său de deschidere, Ministul Culturii al Estoniei Indrek Saar a subliniat, că tehnologiile trebuie folosite în interesul patrimoniului și al oamenilor, conținutul cultural trebuie să fie accesibil, utilizabil și reutilizabil, deoarece publicul joacă un rol important în utilizarea și crearea conținutului cultural. Pe lângă prezentări și discuții, în cadrul evenimentului au avut loc ateliere practice de lucru, unde participanții au împărtășit experiențele și au propus un șir de soluții pentru provocările cu care se confruntă astăzi instituțiile culturale. În acest context, Secreatarul General Andrei Chistol, a prezentat experiența Republicii Moldova în cadrul panelului de lucru dedicat provocărilor existene în domeniul implicării comunității și cum poate implicarea părților cointeresate la nivel local să consolideze impactul patrimoniului cultural asupra dezvoltării regionale.

În prezentările sale și ateliere de lucru participanții la Conferință s-au axat asupra următoarelor patru aspecte fundamentale: care este rolul culturii și patrimoniului în construirea unor comunități mai puternice și o societate mai coerentă; Cum să pună publicul în centrul activităților instituțiilor culturale și să dezvolte capacitatea instituțiilor culturale de a implica publicul; Modul de conectare a patrimoniului cultural la inovarea socială și dezvoltarea economică; Și cum va influența reforma drepturilor de autor a Uniunii Europene asupra conținutului cultural.

Conferința a oferit posibilitatea de a analiza modul în care tehnologiile digitale au schimbat posibilitățile oamenilor de a accesa, produce și utiliza conținutul cultural și modul în care acest lucru influențează, la rândul său rolul instituțiilor de cultură și patrimoniu în societate.