Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia
This text will be replaced

Linkuri utileCentrul de Apel Diaspora moldovenească în Estonia Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Noutăţi ale Ambasadei

Comunicat de presă

Pe data de 09 octombrie, Ambasada Republicii Moldova în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova şi cu Muzeul Ocupaţiilor Republicii Estonia au inaugurat expoziţia „Basarabeni în GULAG” care reuneşte circa 130 de imagini fotografice şi documente ce reflectă perioada aflării în GULAG a unor familii de basarabeni ridicate în cadrul celor trei deportări în masă efectuate de autorităţile sovietice în anii 1941, 1949 şi 1951. La deschiderea expoziției au participat membri ai corpului diplomatic acreditaţi în Republica Estonia, oameni de cultură, reprezentanţi ai organizatiilor obşteşti, membri ai diasporei moldoveneşti. Expoziţia a fost realizată în cadrul Programului de stat "Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist în RSS moldovenească în anii 1940-1941 și 1944-1953" și reprezintă un tribut adus tuturor victimelor deportărilor staliniste din Basarabia.

Expoziţia va fi accesibilă publicului larg până pe data de 20 octombrie curent, în incinta Muzeului Ocupaţiilor, str. Toompea, nr. 8, Tallinn. Modul de expunere al materialului expoziţional coincide cu cronologia operaţiunilor de deportare. Imaginile deportaţilor sunt însoţite de câteva hărţi ale Gulag-ului sovietic, hotărâri şi documente ale organelor de represalii ce dezvăluie modul de deşfăşurare a operaţiunilor de deportare, condiţiile de muncă şi de trai în coloniile siberiene, regimul şi viaţa cotidiană în GULAG.